Coacăzul este un arbust originar din Tibet (Asia) şi extins în flora spontană şi cultivată din Europa de aproximativ 400 de ani. A fost plantat, mai întâi, în Olanda, Danemarca, Suedia şi nordul Germaniei, unde creşte spontan prin păduri, mai frecvent în zonele colinare, cu peste 600 mm precipitaţii anuale, având şi o mare rezistenţă la ger. În stare sălbatică, preferă zonele temperate mai umede şi răcoroase, ferite de vânturi puternice.

 

În jurul anului 1630, planta a fost dusă pe continentul american. În prezent, 98% din suprafaţa cultivată este concentrată în Europa, unde se produc anual 330.000 de tone fructe de coacăz, mai ales în Germania, Anglia. Norvegia şi Austria.

 

În România, cultura coacăzului a fost iniţiată pe la jumătatea secolului al XIX-lea, în primul rând în Transilvania. În prezent se cultivă pe suprafeţe mai mari în zonele submontane şi colinare din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea, Braşov, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Suceava. Se află în culturi intensive, dar apare şi sporadic în flora spontană prin păduri, poieni, zăvoaie, tufărişuri şi mlaştini din zonele mai reci şi mai umede ale Moldovei şi Transilvaniei.

RECOMANDAM

PARTENERII

NOSTRI

AICI:

Cel mai mare si important eveniment agricol din Romania, targul INDAGRA , organizat de catre ROMEXPO in parteneriat cu Camerele de Comert si Industrie din Romania, implineste, in 2015, XX de editii si se va desfasura in perioada 28 octombrie - 1 noiembrie 2015, atat in interior cat si pe platformele exterioare.

vizitati www.indagra.ro


Agrointeligența este o publicaţie despre fermieri, strategiile lor de afaceri şi culturile care le-au adus bani.

„Agriculture Intelligence” înseamnă informaţie interpretată corect, într-un scop concret: reducerea riscurilor şi mărirea profiturilor. La Agrointeligența, analizăm informaţia, astfel încât să ajutăm cititorii să ia decizii la care nimeni nu s-a gândit, să ştie ce va merge bine şi la anul şi să devină chiar ei exemple pentru alţii.

Deviza AGROINTELIGENȚA

„Cel mai avansat utilaj agricol este creierul, iar cel mai fertil îngrăşământ este informaţia”

Vizitati: www.agrointel.ro


Revista Lumea Satului va rămâne fidelă crezului său adoptat de zece ani, acela de a fi alături de cei care fac pâine din colbul câmpului, păstrează tradiţiile neamului şi promovează acea parte a ştiinţei ce ne poate face viaţa mai uşoară şi mai bogată material şi spiritual.

vizitati www.lumeasatului.ro

GLOBALGAP (Eurepgap) reprezinta sistemul de management de calitate al legumelor si fructelor. 
Implementarea şi certificarea GLOBALGAP autentifica faptul ca legumele si fructele produse respecta normele de calitate conform Uniunii Europene (Eurepgap) si va ofera posibilitatea vanzarii acestora catre supermarketuri şi hipermarketuri, nu numai catre piete.

Vizitati www.vitma.ro

Grupul de firme Klastorf colaboreaza cu firme de prestigiu din lume ca: Monsanto, Takii, Teku, Italpollina, Klasmann, Biobest, Mikado-Kyowa, Cora, Esasem, Memon, Agri,  a permis posibilitatea cunoasterii  celor mai performante tehnologii si produse. Specialistii nostri au lucrat la introducerea in Romania a produselor si tehnologiilor de varf in domeniul legumiculturii, viticulturii si pomiculturii.

Vizitati www.klastorf.ro

Bine ati venit pe site-ul ACEC RO,

Asociatia care pretuieste Regina Fructelor de Padure!

Daca sunteti pe aceasta pagina probabil cunoasteti deja gustul si aromele fructelor de coacaze negre. Poate ca in copilarie ati avut sansa sa intalniti tufe de coacaz (ori dupa unele regionalisme ruzinca, rozincini, ribizli) undeva in gradina bunicilor. 

Coacazul (in latina Ribes Nigrum dar printre prietenii ACEC, Regina fructelor de padure) este un arbust cultivat cu o inaltime de pana la 1-2 metri cu ramificare puternica, frunze trilobate. Florile sunt cu 5 petale, campanulate, galben-verzui la exterior si rosu carnal la interior.

Fructele si frunzele (mai mult chiar si mugurii) au calitati curative si actiune farmaceutica prin continutul de rutozid, vitamina C, tanin, saruri de potasiu, uleiuri volatile. Coacazul contine principii hipotensoare cu marcata actiune antiaterosclerotica, diuretic cu masiva eliminare de acid uric si purina.

Dintre toate fructele se pare ca coacazele contin un numar impresionant de minerale si vitamine printre care si vitamina C, in forma cea mai stabila, rezistand la caldura si oxidare. In plus este singurul fruct de padure care contine ulei volatil intr-o proportie destul de mare, un ulei cu miros mai putin placut, dar cu efecte cu totul deosebite.

Exista si o evaluare a nivelului de antioxidanti continuti in fructele de coacaz negru asezand aceste fructe in varful listei. Coacazele negre sunt considerate cel mai bun fruct de padure pentru viata, eroul anti-stres! La sectiunea noastra de "Beneficii in sanatate" se poate studia acest tabel. Mai multe articole despre antioxidanti se pot gasi pe Internet, incearca acest articol de pe sfatulmedicului.ro

Romania fiind un loc propice infiintarii de culturi de coacaze acestea au fost exploatate pe suprafete mari inca din secolul trecut. In ultimii ani mai multi agricultori s-au orientat spre infiintarea de culturi de coacaz negru pe suprafete mai mici de cateva arii sau chiar hectare.

Avand in vedere potentialul biologic inalt al coacazului negru pe deoparte si faptul ca se poate cultiva relativ usor, pe de alta parte, intrand pe rod destul de repede la 3-4 ani, rezistent la extremele fenomenelor climatice (rezista pana la -35 gr C) cu o viata productiva de pana la 15 ani sau chiar mai mult, aceasta specie cu o plasticitate ecologica ridicata a ajuns sa fie alegerea multor cultivatori inarmati cu rabdare si dragoste pentru natura. 

Deoarece reusita in agricultura dar nu numai sta si in colaborarea si unirea cultivatorilor intr-un grup de interes, am initiat formarea acestei asociatii, Asociatia Cultivatorilor si Exportatorilor de Coacaze din Romania pentru a veni in sprijinul tuturor care au inclus in activitatea proprie cultivarea coacazului negru.

Inpreuna, la fel cum apare si in motto-ul nostru, vom transforma visele in realitate, vom participa activi la un VIS CRESCUT:

   Viziune, Informare, Strategie,

           Calitate, Recompensa, Evolutie, Sprijin, Colaborare, Unitate si Traditie!

 

Horatziu Ioan Cenusa

Presedinte ACEC RO
Si acuma in filmuletul de mai jos sa vedem impreuna cum ajung coacazele negre pe masa Reginei Angliei :)

Si doar ca informare deocamdata, deoarece este un utilaj cam mare pentru noi in prezent dar cine stie in viitorul apropiat poate deveni realitate, va prezint un episod al recoltarii la "fratii mari" 

Daca tot ati ajuns in pagina pana aici va mai retin atentia cu cateva informatii... si cu un citat al lui Henry Ford:

A fi impreuna este un Început, Păstrarea relaţiei este un Progres, Lucrând împreună este Succesul!

Inainte sa va spun cine a adus impreuna marele vizionar Henry si coacazele negre va trec in revista evenimentele organizate de Asociaţia Internaţională pentru Coacaze negre:

2008 - Prima Conferinţă Internaţională pentru Coacăze negre - Christchurch, Noua Zeelandă

2009 - Conferinţa Europeană pentru Coacăze negre - Copenhaga, Danemarca

2010 - A doua Conferinţă  Internaţională pentru Coacăze negre - Beaune, Franţa

2011 - Conferinţa bianuală a Asociaţiei Europene pentru Coacăze negre - Goes, Ţările de jos

2012 - Festivalul Coacăzelor negre, cel mai faimos eveniment mondial de acest gen - Sarau, Noua Zeelandă

2013 - A treia Conferinţă  Internaţională pentru Coacăze negre - Dundee, Scoţia

2014 - A patra Conferinţă  Internaţională pentru Coacăze negre în Polonia.

2015 - A cincea Conferinţă  Internaţională pentru Coacăze negre în Vilnius. Agenda acestei conferinte o regasiti aici mai jos.

2016 - probabil va fi anul in care vom participa si noi :)


Acestea fiind spuse sa va aduc inapoi la citatul de mai sus, personal am fost plăcut surprins de acest citat a lui Henry Ford, folosit de Presedintele IBA în scrisoarea de invitaţie la a treia Conferinţă  Internaţională pentru Coacăze negre din Scoţia, vă redau un fragment tradus mai jos al acestei scrisori:


International Blackcurrant Association - (IBA)

The Blackcurrant - the Best Berry for Life!

Martie 2012, mesajul Presedintelui

 

Este plăcut să aud de la membrii noștri din familie IBA că gradul de conștientizare a proprietăţilor coacăzelor negre de care pot beneficia consumatorii este în creștere. Transmiterea mesajului de conștientizare a acestor proprietăţi este responsabilitatea tuturor sectoarelor industriei noastre. Este esențial ca noi toți să avem o apreciere mai mare a acestor proprietăţi de la infiinţarea culturilor până la consum. Acţiunea noastră transmite un mesaj sănătos puternic: “Coacăze negre - Cel mai bun fruct de pădure pentru viață!” Ceea ce înseamnă că este pentru toate vârstele, de la copii până la bunici, coacazele negre aduc proprietăţi benefice care sporesc sănătatea noastră .

Henry Ford a spus odată "A fi impreuna este un Început, Păstrarea relaţiei este un Progres , Lucrând împreună este Succesul!". 

Pe 15 mai, în Dundee, Scotia, avem ocazia de a veni împreună și sa ne dezvoltăm bazându-ne pe ceea ce este acum văzută ca o poziție unică în industria globală a fructelor de padure. Sper ca toți să ia în considerare responsabilitatea proprie de a fi parte a acestui program atent conceput pentru trei zile organizat cu eforturi deosebte de către un comitet de la Institutul James Hutton si colegii IBA.

Jim Grierson, Presedinte IBA