primavara 94

Workshop foto  în Bucovina

  • 15-18 mai 2025
  • 16-19 oct. 2025
  • 26-29 dec. 2025

M-am mutat aici acum 15 ani, atras de liniștea care se simte până în oase, de mirosul de lemn ars în sobă, de obcinile care se apleacă blând peste sate. E o zonă unde lumina are alt ritm, iar oamenii încă trăiesc aproape de pământ și de Dumnezeu. Aici organizez workshopuri nu doar primăvara și toamna, ci și iarna, când zăpada dă o tăcere aparte satelor, iar lumina albă creează unele dintre cele mai emoționante cadre. Bucovina nu te lasă să pleci la fel cum ai venit.

Locatie:

Bucovina

Perioada:

  • 15-18 mai 2025
  • 16-19 oct. 2025
  • 26-29 dec. 2025

Locuri disponibile:

8–12 participanți, pentru a păstra atmosfera intimă și interacțiunea personală.

Pret:

290 EURO

Tematica:

Fotografie rurală, portret documentar, ritualuri ortodoxe, arhitectură vernaculară, peisaj natural, transhumanță, meșteșuguri și fotografie etnografică.

Locatie tura:

Frasin și satele din jurul Gura Humorului – Vama, Slătioara, Ostra, Moldovița, Paltinul, zona Rarău. Zone unde trăiesc și fotografiez de ani buni.

Cateva poze din workshopurile din anii trecuti

Programul Turei:

Cum arată o zi de workshop?

Ne trezim devreme, întotdeauna înainte de răsărit. E momentul cel mai prețios al zilei, cu lumina aceea proaspătă, moale, care se strecoară printre dealuri și printre casele de lemn. Uneori e și ceață, iar atunci peisajele par desprinse din altă lume. Fotografiem până aproape de prânz: peisaj, scene de uliță, munci matinale sau chipuri care îți spun povești fără cuvinte.

Apoi ne oprim într-un loc unde luăm masa,de cele mai multe ori împreună, ca o mică familie care împarte pasiunea pentru fotografie și viața autentică. Vara, când zilele sunt lungi și soarele urcă devreme pe cer, facem o pauză de 2–3 ore după prânz. E un timp bun pentru selecții, procesare, descărcarea fotografiilor sau, pur și simplu, pentru un pui de somn. La umbră, cu aparatul lângă noi și bateriile puse la încărcat, ne tragem sufletul înainte de a ieși din nou.

După-amiaza, începând cu ora 16:00 și până la apus, ieșim iarăși pe teren. Mergem în sate, prin grădini, curți, pășuni. Ne lăsăm purtați de lumină și de ce se întâmplă în jur. Copiii joacă șotron, femeile udă florile, bărbații se întorc de la fân. Oamenii sunt calzi, te privesc în ochi și te lasă să le fotografiezi viața – cu toată încrederea și firescul. Uneori ne invită în casele lor, iar acolo, în lumina filtrată prin perdele, se nasc unele dintre cele mai intime și sincere imagini.

Seara, după cină, ne adunăm din nou: pentru selecții, feedback, discuții. Punem fotografiile pe ecran, le analizăm împreună, învățăm unii de la alții. E un moment de introspecție, dar și de inspirație. Încheiem ziua cu gândurile mai clare, cu cardurile mai pline și cu inima mai deschisă.

Așa arată o zi în Marea Hoinăreală. Fără grabă, dar plină de sens.

Ziua 1 – Sosire și lumina caldă de seară

Ne întâlnim în Frasin, la pensiunea parteneră. Facem cunoștință, discutăm despre program, vedem portofoliile participanților. Spre seară urcăm pe dealuri pentru fotografii la apus: cadre cu lumina blândă peste acoperișuri, coșuri fumegânde, fânețe și liniște. Un alt punct central în workshopurile din Bucovina sunt gospodăriile tradiționale și oamenii locului.

Ziua 2 – Răsărit, peisaj și meșteșuguri

Dimineața devreme urcăm spre Paltinul pentru răsărit, acestea fiind unele dintre cele mai bune locuri pentru fotografie de peisaj, cu ceață, raze și păduri. Continuăm cu Mocănița Huțulca din Moldovița – trenul cu abur ce străbate satele montane. Ne poziționăm pe marginea drumului, coborâm din mașină și o așteptăm în locuri fotogenice: cu oameni, copii, animale, turme de vaci și fundal de peisaj autentic.

După-amiaza mergem în gospodării tradiționale: moș Gheorghe din Vama, moș Mitică din Slătioara, moș Niculae din Ostra. Aici surprindem portrete sincere, interioare autentice, obiecte vechi cu patina timpului.

Ziua 3 – Portrete, viață rurală și fierari

Dimineața surprindem viața pe ulițe: copii, grădinărit, femei torcând sau cozonaci scoși din cuptor. Apoi vizităm două bătrâne cu același nume: Paraschiva din Gura Humorului și Paraschiva din Slătioara, două chipuri care povestesc prin priviri și gesturi.

După prânz mergem la fierarii din comuna Frumosu: Vasile, Nicu și Ilie, oameni care lucrează la nicovală, potcovesc cai, păstrează tradiția vie. Dacă avem noroc, surprindem scene rare cu scântei și forjă. Mai sunt și Jicu și Ilie în comuna Paltinul – îi vizităm dacă timpul permite.

Ziua 4 – Transhumanță și despărțiri lente

În sezonul cald (mai–octombrie), mergem la stâne pentru cadre de poveste cu oi, ciobani, fân, apus deasupra pășunilor alpine. Încheiem cu o ultimă sesiune foto la răsărit, iar înainte de plecare facem selecția finală, analizăm imaginile realizate și discutăm evoluția fiecăruia.


Vrei să experimentezi ceva cu adevărat unic? Descoperă Bucovina pe timp de iarnă. 

Dacă alegi să vii în această perioadă, vei surprinde satele într-o liniște albă, în care fiecare sunet se aude mai clar, iar fiecare cadru pare desprins dintr-o carte veche. Fotografiem tradiții de iarnă la Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc sau la parada cailor din Moldovița; evenimente care capătă o magie specială atunci când ninge. Mocănița prin ninsoare, obiceiurile de sărbători și casele cu fum ieșind pe coș, toate compun o atmosferă unică. Iarna aduce cu ea altă lumină, alte ritmuri, alte povești...mai tăcute, mai intense.

 

Ce este inclus in pret?

  • 3 nopți de cazare în camere duble (single, contra cost)
  • mic dejun și cină, cu bucate locale
  • sesiuni de ghidaj foto, feedback, editare
  • transport local în teren
  • intrări la obiectivele vizitate

Cazare:

  • Cazarea este asigurată la o pensiune locale din Frasin, în camere duble sau single.
  • Mesele includ mic dejun și cină, cu mâncare bucovineană adevărată: tochitură, ciorbe groase, zacuscă, brânză de casă și plăcinte coapte pe vatră.

Cheltuieli suplimentare:

  • transportul până la Frasin
  • prânzul și cheltuieli personale

Formular inscriere tur foto:

Bucovina
Nume *
Email *
Telefon
Mesaj *

Ce trebuie să aduci cu tine?

cropped camera.png

Bucovina - Cateva poze din workshopurile din anii trecuti

Descoperă următoarele workshopuriTe aștept cu mine în Marea Hoinareală
  • Pelicani pe apă în Delta Dunării, dimineața.

    Delta Dunării

    Fotografie de natură, peisaj, wildlife, portret, etnografie și fotoreportaj în habitatul natural al Deltei Dunării.

  • Trecere prin râu cu cal și căruță iarna.

    Bucovina

    Fotografie rurală, portret documentar, ritualuri ortodoxe, arhitectură vernaculară, peisaj natural, transhumanță, meșteșuguri și fotografie etnografică.

  • Biserică și peisaj de iarnă la apus.

    Maramureș

    Fotografie rurală, portret documentar, peisaj natural, etnografie, tradiții, meșteșuguri și viața de zi cu zi în satele maramureșene.

  • Peisaj montan acoperit de brumă dimineața devreme.

    Transilvania

    Fotografie rurală, portret, meșteșuguri, arhitectură săsească, peisaj și viață de zi cu zi în satele din jurul Biertanului, Viscri, Criț.

Cum te înscrii?

  • Trimite un mesaj pentru a verifica disponibilitatea la sorin.onisor@gmail.com
  • Plătește un avans* (detaliile contului vor fi transmise)
  • Specifică numele complet și workshopul dorit în descrierea transferului
  • Restul sumei se plătește la fața locului

*Avansul este rambursabil cu cel puțin 10 zile înainte de workshop sau poate fi folosit pentru o ediție viitoare.